halloween

Régóta gondolkoztam azon, hogy utána járok a Halloween ünnepének, hogy milyen hagyományból is származik. 

A Halloween az angol All Hallow’s Eve kifejezésből származik, ami magyarul annyit jelent, Mindenszentek éjszakája. A Halloween/Samhain egy ősi kelta szokás. A kelták évszázadokkal ezelőtt a mai Nagy-Britannia és észak-Franciaország területén éltek.

A kelták a természetet magasztalták, és sok istent imádtak, de a napisten volt a legfontosabb, aki a munkát és pihenést jelképezte, tette gyönyörűvé a földet és növesztette a termést. A kelta újévet november 1-jén ünnepelték egy nagy fesztivállal, mely a nap-szezon végét, a sötétség és hideg kezdetét jelezte, ez a sötétség egészen május 1-éig tartott, amikor is újra a napos időszak eljövetelét ünnepelték. De vissza térve az október 31-ei hagyományokhoz a kelták szerint a napisten Samhain, a halál és sötétség istenének fogságába került ilyenkor. Az újév előestéjén, október 31-én, a hiedelem úgy tartotta, Samhain összehívta a halottakat. A halottak különböző formában jelentek meg, a rossz lelkek általában állatok figuráit öltötték fel. Ezt a napot ők Samhain ünnepének nevezték. Úgy vélték, hogy ezen a napon, amikor a sötétség és a világosság ilyen közel van egymáshoz elvékonyodik az élők és holtak közötti világ és szerették volna elijeszteni az ártó szellemeket. Későbbiekben emiatt öltöztek be az emberek rémisztő álarcokba és faragtak félelmetes tök lámpásokat.

Az Október 31-ét követő napon, szinte az angolszász országokkal egy időben ünnepel a katolikus kereszténység is. A kereszténység elterjedésével az őskeresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazították az ősi szokások betiltása helyett. Így az egykori kelta halottkultuszhoz kapcsolódó téli napforduló időpontjában megtartott pogány, Samhain ünnep a keresztény mindenszentek ünnepévé vált.

Ezért ünnepeljük együtt Halloween-t (október 31) és a Keresztény ünnepeket a Mindenszenteket (November 1) és a Halottak napját (November 2).

Tehát a Halloween ünnepben idővel összemosódott a római Pomona, a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe; a Parentalia, a holtak tiszteletének szánt nap; a Lemuralia ünnep, ami a római vallásban olyan ünnep volt, amelynek során az ókori rómaiak ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy kiűzzék a halottak rosszakaratú és félelmetes szellemeit a házaikból; valamint a pogány kelta samhain ünnep, amit október 31-én tartottak, és amit ők az óév utolsó napjának is tekintettek.

Amerikában a Halloween-t a kivándorló skótok és írek honosították meg és a fogyasztói társadalomnak köszönhetően az amerikaik hatalmas üzletet csináltak belőle, aminek köszönhetően sokan azt hiszik, hogy ez az ünnep amerikai szokás.

Miután kiderítettem, honnan is jön ez az ünnep faragtam én is magamnak egy tököt, ahogyan azt tették a barátaim is. A következő képeken ezt nézhetitek meg.

img_20161028_224317

image-0-02-05-8acd9ac95aa9955c2b321b8be91e8afde3b0192f6b0be64961598c1f29a87460-v

20161029_190828

halloween

A blog bejegyzés megírásához forrásként használtam a következő oldalakat:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Halloween

http://sulihalo.hu/ajanlo/aktualis/4750-az-unnep-eredete-halloween-mindenszentek-halottak-napja

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.